tirsdag den 13. maj 2014

Ad Pommern til

7.5. 2014
Hvor mon udtrykket Ad Pommern til egentligt stammer fra?

Et overdådigt morgenbord, flere hyldemeter af lækkerier. Og polsk mad; hø; skam få dem, der siger således. Der er alt, hvad hjertet begærer og mere til. Ja endda en kok, der på bestilling og midt i restauranten, laver din selvkomponerede omelet. Har jeg skrevet, at hotellet hedder Lidia, hvis du skulle komme forbi.


I dag skal vi nordøst på til en ferie- og havneby v. navn Ustka, på tysk Stolpmünde. Der er rimeligt vejr, tørvejr, da vi kører, men regnen moser sig ind på os, mens vi kører på de temmelig ramponerede veje. Det er værre at køre på deres landeveje, end vores grusvej. Bumpelibum, og polakkerne kører som om de har stjålet det hele (Og det har de måske også). Tørvejr da vi ankommer.Også denne by ligger ved udmundingen af en flod, Slupia. Der er fyrtårn og en sjov svingbro, så man kan komme over floden, helt ude ved indsejlingen. 


 I denne havn ligger der også et sjovt ”gammelt” skib til turistsejllads. Dette er, som det der ligger i Darlowko, et sørøverskib.


Turen går videre mod Slupsk, gennem små forhutlede landsbyer, der alle med respekt for sig selv har beboede storkereder. Og så forstår man pludseligt, hvorfor der er dalende børnetal i Danmark, for alle storke er jo her i Polen. Lige meget hvor man kører, vandrer storkene rundt på markerne, engene, ja sågar på græsplænerne i landsbyerne spankulerer stork langeben rundt.  


På vejen gør vi holdt i en lille by, tror vi. I byen, ved kirken er der en park i en lavning. Dette forunderlige monument står i en lille sø.


Ved første øjesyn tror jeg, det er noget eventyrligt med et par svaner i en sø, men nej ved nærmere eftersyn og øjesyn er det en slags udendørs kirke med kors og talerstol.
Meget smukt. Vi kigger nærmere rundt om søen og ser en glasmosaik, maleri eller hvad det nu lige er, af pave. Er der ikke noget med, at Pave Johannes den 2. var fra Polen, tror jeg nok.

Vejret klarer op og aftenturen går til Darlowkos havn, der er aftenstemning over hav og havn.I øvrigt tror jeg, at dagen i dag skal være rød dag. Jeg har samlet røde indtryk.Og lige et par Lemar sko.

#Darlowko #Ustka 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar