søndag den 11. maj 2014

Ad Pommern til

En  lille rejsedagbog over miniferien til Polen forår 2014
Tirsdag d. 6.5. 2014

Nu går det igen sydøst over, nemlig ad Pommern til. Målet er Darlowko på den polske Riviera, ja sådan hedder det faktisk i folkemunde. Og hvis I vil have det på tysk, som det hed inden 2. verdenskrig, så er det Rügenwaldermünde.


Første stop er tissepause kl. 5. 33 på en spritny Raststätte. Vi har netop passeret den gamle grænse mellem Vest- og Østtyskland, og befinder os altså i delstaten Mecklenburg-Vorpommmern. Normalt bliver man mødt af en kvalmende stank af benzin, brændt gummi og dieselos på rastepladserne, men ikke her og ikke her til morgen. Luften er her på denne skønne forårsmorgen mættet af en sødlig duft. En berusende duft fra de herlige solgule rapsmarker strømmer os i møde. Hvilken herlig morgen at starte sin miniferie på.Darlowko er en lille havneby ca 100 km vest for Gdansk. En lille hyggelig by, der er delt af floden Wieprza. (Du godeste hvor dette sprog dog mangler vokaler). Ca 4 km herfra ligger Darlowo, mon det giver mening, har set flere byer i nærheden af hinanden, der starter med det samme ord og ender på -owo og -owko som "efternavn". Over denne flod er der en sjov lille bro, der kan trækkes ind, når skibe skal passere. 


Brovagten har til huse i et futuristisk tårn, der nærmest ligner en spækhugger.  I øvrigt kan man sejle til Bornholm herfra.


En lille gåtur og vupti er du på stranden, der minder om Vesterhavet. Og få meter derfra er der de skønneste grønne bøgetræer, meterhøje. Fatter ikke, at tyskerne drager helt til Danmark, når Polen har så skønne strandområder at byde på. 


For ikke at tale om deres priser. En pivo koster 5 zloty, en cola koster 3. Pizzaer, der smager fantastisk og spises i restaurant, koster 12-15 zloty. En hel flaske vin til maden er rimeligt dyr, den koster hele 40 zloty, og i dag står zlotyen i 1,78 kr. 


Polsk er svært, og det er få ord, vi har styr på men pivo er øl, woda er vand, en ryby er en fisk, regning hedder rachunek, miód er honning, æg hedder jaja, tror jeg nok, og sådan er der jo så meget. Ja og det var så dameklipklapper, lige ud ad landevejen.


Vi bor på et skønt Hotel, Lidia, i første klitrække. Lange blankpolerede marmorgulve, der blev vasket meget ofte. Polakkerne kan være "grise", men rengøringsstandard på hoteller, i restauranter og offentlige steder var mere end tiptop. Nærmest steriliseret.


Aftensmad er en skøn buffet på adskillige meters længde. Det vil tage nogle dage at komme igennem den. Supper, fisk i mange afskygninger, sild i mere en 10 varianter, adskillige salater, kød, kartofler, gülays, diverse salamier, hjemmelavet brød, frugt, og ost en masse.


Og det allermest mærkelige – og her følte vi os ret danske, da vi bad om en øl og en Radler til maden, - alle andre gæster, som alle er polakker, drak te til deres mad. Vi er de eneste udlændinge heroppe, så vi stak lidt ud af mængden med vores øl.
Og hvem sagde, at polsk mad er noget...! 

Nå det er vist sengetid, det er længe siden kl. var 1 15 hjemme i lille Danmark.


#Darlowko Impressions #Darlowo Impressions
Ingen kommentarer:

Send en kommentar