mandag den 14. april 2014

Solæg til påskefrokosten

Min favorit til påskebordet er solæggene - en sønderjysk ret - og hvis du laver den i dag, har du en godbid til påske. Jeg har fundet opskriften på nettet, og her er den - med mine egne noter i parentes samt billeder: 

Asger Rehers solæg

18. jan. 2011 16.31 

Asger Reher - eller Kjeld Sheik fra Åbenrå, om du vil - gav i P4 Hjemad i dag sit bud på klassiske solæg. (Han er oprindelig sønderjyde, så det borger da for kvaliteten)

Her er opskriften:

6 æg (Vælg nogle med en stærk skal, jeg havde fået fat i nogle, der var ret tynde)
1 stort rødløg (Jeg havde kun almindelige løg)
2-3 laurbærblade (Der var ingen , så det blev en skvæt basilikum)
4-6 peberkorn
Olie
Eddike
Salt

Læg æg i bunden af en gryde. Fyld rigelig med vand over æggene. Tænd for blusset. Når vandet koger, lader du æggene koge i 5 minutter. 




Tag æggene op og læg rødløg, laurbærblade og peberkorn og rigelig salt i vandet. Lad det koge op og lad det tage farve af rødløgene. Skru ned for blusset.



Rul æggene på bordet, så de sprækker eller slå forsigtigt med håndtaget af eksempelvis en kniv på æggene, så de slår revner.



Læg nu æggene tilbage i vandet og kog dem under svagt blus i 15-20 minutter.



Sluk for blusset og stil gryden koldt. 



Når vandet er koldt tages æggene op. 

I et syltetøjsglas, der kan rumme æggene, hældes frisk vand og der opløses nu så meget salt i vandet, at et frisk æg vil flyde ovenpå. 


Læg forsigtigt æggene ned i glasset og stil det mørkt og koldt gerne i 3-4 dage.



Tag et æg op. Fjern skallen og del ægget på langs. Tag de halve blommer op og fyld hullet med lidt olie, eddike (ikke for meget eddike) (I min familie bruger vi et stænk Tabasco, det rykker),salt, peber og stærk sennep. Læg forsigtigt den halve blomme på plads igen og nyd det hele i én mundfuld med et godt glas øl og måske også en snaps. Velbekomme! Der kommer et billede, når vi tager hul på æggene.


Hvis vandet skiftes dagligt, kan æggene holde sig i op til 4 uger.

Fandt lidt historisk: Solæg er en sønderjysk egnsret, som også kendes fra de frisiske øer. I Tyskland er samme ret kendt som Solei, hvoraf det danske navn er afledt (Sole = saltlage, Ei = æg). Solæg kan anvendes som let mellemmåltid eller forret. Så folks det har altså intet med solen at gøre, selvom vi gerne vil se den her i påskeferien.

#solæg #Soleei #Salzei