mandag den 1. august 2016

Asymmetriske cirkler

Nu er det snart ved at lakke mod enden med mine bomuldsgarnrester. De rødlige og lilla nuancer er også endt i et gæstehåndklæde, igen cirkler, men denne gang er det asymmetrisk, d.v.s. cirklerne er af forskellig størrelse, men princippet er det samme.


Det kræver blot lidt mere udregning. Størrelsen er 43 * 66 cm.


Der er ikke en færdig vejledning kun anvisninger til cirklerne. Der er cirkler med 1,2,3,4,5 og 6 omgange farvede stangmasker. Du bestemmer selv, hvor stort dit kvadrat skal være.


Start er  magic circle med 12 stangmasker i. (Det mindste kvadrat)
  1. omgang 12 stangmasker - tag ud i hver maske - ialt 24 m (6 masker)
  2. omgang 24 stangmasker - tag ud i hver 2. maske - ialt 36 m (9 masker)
  3. omgang 36 stangmasker - tag ud i gver 3. maske - ialt 48 m (12 masker)
  4. omgang 48 stangmasker - tag ud i hver 4. maske - ialt 60 m (15 masker)
  5. omgang 60 stangmasker - tag ud i hver 5. maske - ialt 72 masker ( 18 masker)
  6. omgang 72 stangmasker
Nu kommer så kunststykket at få cirklen til at blive et kvadrat. Jeg fandt ud af, at det var en stor hjælp at markere de 4 hjørner først. Antal masker til markering af hjørnet står i skema ovenfor - i parentes. 


Jeg fik ikke taget billeder af cirklerne undervejs, så de følgende er taget, da kvadraterne var monteret. Håber det går an. Jeg beskriver, hvor mange masker, der er på en side. Altså gentages på de efterfølgende 3 sider. 

1. (Den mindste): *2 stangmasker i hjørnemarkering, 2 stangmasker i hver af de følgende to masker, 2 stangmasker i hjørnet, 2 luftmasker *. Gentag 3 gange. (ialt 6 masker pr side)


2. *2 stangmasker i hjørnemarkering, 2 stangmasker i hver af de følgende to masker, 2 stangmasker i hjørnet, 2 luftmasker *. Gentag 3 gange. (ialt 6 masker pr side)
Næste omgang: 2 stangmasker i hjørnemarkering, 5 stangmasker i hver af de følgende 5 masker, 2 stangmasker i hjørnet, 2 luftmasker *. Gentag 3 gange. (ialt 9 masker pr side)


3. 2 dobbelt stangmasker i hjørnemarkering,  1 stangmaske, ½ stangmaske, 1 fastmaske, ½ stangmaske, 1 stangmaske i hver af de følgende  masker, 2 dobbelte stangmasker i hjørnet, 2 luftmasker *. Gentag 3 gange. (Ialt 9 masker pr side)
Næste omgang: *2 stangmasker i hjørnet, 7 stangmasker, 2 stangmasker i hjørnet, 2 luftmasker* gentag 3 gange (ialt 11 masker pr side)4. *2 dobbelt stangmasker i hjørnet, 1 stangmaske, ½ stangmaske, 4 fastmasker, ½ stangmaske, 1 stangmaske, 2 dobbeltstangmasker i hjørnet, 2 luftmasker * Gentag 3 gange (ialt 12 masker). 
Næste omgang; 14 stangmasker, 2 luftmasker. Gentag 3 gange. 

5. *2 dobbelte stangmasker i hjørnet, 2 stangmasker, ½ stangmasker, 5 fastmasker, ½ stangmasker, 2 stangmasker, 2 dobbeltstangmasker i hjørnet, to luftmasker* (Ialt 15 masker.)
Næste omgang 17 stangmasker.

Og så fremdeles. Der øges i antal fastmasker, så man gradvis opnår et kvadrat. Prøv dig frem, og kreer dit eget kvadrat. Måske er du, lige som jeg, nødt til at pille lidt op. God fornøjelse.


#crochet #Häkeln #hækle