torsdag den 12. marts 2015

Gulerodsboller

Skal der bages boller, så er jeg til modellen, der formes med ske - total uden indblanding af fingre. Her er en let opskrift, der bliver 12 stk.

1 kg mel
50 g gær - jeg havde kun tørgær i huset
5½ dl vand
75 g sukker
en sjat salt
75 g margarine, blødt
2 æg
150 g solsikkekerner
4 gulerødder, revne.

Opskriften er en gammel kopi, der lå nederest i bunken, og officielt er fremgangsmåden således:

  1. Opløs gær i lunkent vand
  2. Hvedemel, sukker, salt tilsættes. Æltes godt, hvorefter det blødgjorte fedtstof æltes ind i dejen. 
  3. Dejen hæver ca 1 time.
  4. Herefter æltes æg, solsikkekerner og de revne gulerødder ind i dejen. Dejen er klæbrig.
  5. Skær dejen i 12 bidder, der løftes over på bagepladen. De efterhæver 1 time.
  6. Bages ved 220 grader i ca 15 minutter.
Og jeg er den dovne type, så alle ingredienser blev æltet sammen i røremaskinen på en gang - vipti vupti. Ud på et plastikskærebrædt med hele herligheden, dejen blev delt med en plastikpaletkniv og herefter løftet over på bageplade. Her hævede bollerne mindst et par timer, vil jeg tro. Hvor nemt kan det være. 
Og et tip fra min spæde ungdom i skolekøkkenet med fru Dalsgaard: gærdej opløses, løsnes og vaskes lettest af i koldt vand. Siger hende, der stikker opvaskebørsten ned i bolledej, der er blødt op med varmt vand. Føj det er ikke let at få af. 
Sådan ser de færdige boller ud:



De er gode i madpakken, med ost eller bare sammen med et æble eller en banan.

#gulerodsboller #muffin with carrots # Brötchen mit Möhren