onsdag den 18. december 2013

Halm i lange baner

Den store kasse med julepynt gemmer på mange interessante ting. I dag er der et kig på nogle af mine halmarbejder.
At binde ting i halm er en gammel tradition, dels er der her lidt julepynt, men oprindeligt er det frugtbarhedssymboler.

Jeg har lært at binde halm, da jeg var højskolelærer. Det er en sjov hobby, kræver ikke det helt store grej. Halmen kan man selv høste om sommeren. Stråene lægges til tørre, og når man skal flette af dem, lægges de i vand, derefter er de føjelige og bøjelige.


En minijulebuk er et must at prøve at binde. Det er faktisk sværere, end jeg troede at få det til at ligne noget som helst. Og ærligt talt, så blev det ved dette enlige eksemplar af slagsen.


Flettet pynt til træet. Havde 10. tror jeg det var, desværre syntes musene også om pynten, de åd kornaksene. Denne krans er den eneste, der er tilbage, de andre er pelsede, og der er kun ringen tilbage.


Man kan også flette en kube, det ser svært ud, men så vidt jeg husker, er den let at lave.


Denne dekoration kaldes en halmdukke og er et frugtbarhedssymbol. Sad forleden aften og så forskellige klip på tv fra "Astrid Lindgrens verden". Et af klippene var om Lotte, der skulle skaffe et juletræ. I Lottes hjem hang der et par af disse halmdukker, som julepynt på væggen i det svenske hjem, så jeg går ud fra de er nordiske.


Denne dekoration er også et frugtbarhedssymbol, en halmdukke. Den er af arabisk oprindelse.


Dette ophæng har jeg vistnok luret af efter en vægdekoration, jeg så på tv, sikkert også noget svensk eller norsk. Forøvrigt ret let at lave.


En sommerdag var de vilde græsser meget flotte. De inspirerede til at flette denne krans. Nu er den lidt kedelig og støvet. Måske jeg skal lave en ny til sommer!


Endnu en halmdukke efter samme princip som den tidligere viste. Dukkerne får deres størrelse, alt efter hvor lange stråene er.


En ganske almindelig rund krans flettet af halmstrå.


Og en buk på pind, husker ikke hvor ideen kom fra. Da jeg flettede for snart mange år siden, var det efter princippet; se sådan gør du, og så eftergjorde vi, som der blev vist. I dag er der internet, og mon ikke der findes DIY videoer og foreskrifter, hvis man gider lede lidt. 
Teknikken hedder på dansk halmbinding. Løbbinding er den teknik, man bruger til kurve og halmsko, den har jeg også afprøvet - ikke på halmsko, men på en lille kurv. Det er også sjovt, men den historie får I en anden gang.

#halmflet # #Strohflechten #strawdecorations