mandag den 8. juli 2013

´ugleskør


Nettet er en evig kilde til inspiration, og det er da også her, jeg så et ugletæppe, som jeg simpelthen bare måtte lave.

Opskrift? Næ men nogle gode billeder; og så var det ellers i gang med hæklenålen. Det gik lidt frem og så lidt tilbage, inden jeg fik styr på arbejdsgangen. Jeg har taget billeder undervejs og skrevet lidt ned. Måske du har lyst til at forsøge? 


Mit tæppe er hæklet i blød bomuld 4/2 nr. 8 fra Grønhøj med nål nr. 3. Hvorfor denne slags garn? Det var lige det, der var på lager, da jeg havde lyst til at gå i gang. Og sådan er det vist ofte – det er det, der er for hånden, der bliver anvendt. Iøvrigt hækler jeg oftest i garn fra Grønhøj.
Hvis man havde multicolored garn, ville det sikkert lette postgangen betydeligt, da de mange farveskift giver maaaaange ender. (Men de, der kan, er blevet hæklet med ind og derved hæftet undervejs.) At hæfte ender er altså noget af det kedeligste ved at lave håndarbejde.
Mit tæppe består af 31 små kvadrater, 20 ottekanter uden ugle og 12 ottekanter med ugle. Det måler ca. 80 cm x 110 cm.
Og sådan gør du:
  1. Start med en magic ring, hækl 3 lm, og 11 stm omkring ringen, træk i endenJ


2.   Farveskift: 12 grupper stm (2 stm sm) med 1 lm mellem. 


3. Farveskift: 3 stm omkring hver bue, 1 lm mellem. 


4. Farveskift: 3 lm og 1 fm om hver bue (i alt 12 buer).


5.  4 stm i hver bue (i alt 48 stm).



6.  Farveskift: 1 fm i hver stm (i alt 48 fm).


7.  Bundfarve – her hvid: 3 lm og 1 fm i hver 3. maske (i alt 16 buer.) Bemærk der hækles kun i den bageste lænke. Den forreste skal bruges til at hækle ”ugle” i.


8. *5 stm om buen, 4 stm om næste bue, 1 lm* - gentag fra * til * i alt 8 gange. Cirklen er nu blevet til en ottekant. Der er 8 grupper á 9 stm.


9. Der tages nu ud i hver gruppe fra 9 til 11 stm, stadig med 1 lm ml.


10.    Der tages ud fra 11 til 13 stm, og du er færdig med ottekanten.


Den lille firkant hækles fra 1 til og med omgang 3. Derefter hækles der med bundfarven 13 stm over de 3 første grupper stangmasker, dan hjørne med 2 lm. Fortsæt hele vejen rundt. Der er nu dannet et kvadrat. Det er vigtigt, at der er 13 stm på hver side, for de skal sys sammen med de 13 m fra ottekanten.


Ugleottekanten
Farveskift: Hækl krebsemasker i den forreste løkke. Se omgang 7. 


Bemærk at der ikke hækles krebsemasker hele vejen rundt, men kun delvist. Resten af omgangen danner ører. Det er svært at beskrive, hvordan ørerne hækles, prøv dig frem eller zoom ind på billedet og se, om du kan lure af, hvordan jeg har gjort. Ørerne består af 1 fm, 1 halv stm, 1 stm, en dobbelt stm og 4 lm. Imellem ørerne er der fm. Rækker det?  Husk at få placeret ørerne korrekt på ottekanten, ellers kommer de til at sidde skævt på det færdige tæppe.



      
 Til øjnene hækler du en magic ring med 12 stm. Du kan vælge at hækle pupillen, eller som dovne                   mig – sy en sort knap på.



 Næbbet hækles med orange. Slå 4 lm op, i den 2. maske fra nålen hækles der 1 fm, derefter en            halv stm i næste maske og en stm i den sidste. Næbet er trekantet.

Sammensyning er fra retsiden, og der kastes over maskerne som vist på billedet.







Hjørnerne dannes således: se på billedet.



Afslutningskant: Se på billedet. Tæppet har ”huller” i kanten, og de skal fyldes. Der skal hækles rundt i et ”v”. Der tages ind i start, slutning og i hjørnerne på hver omgang.

















I hjørnerne skal der hækles 3 stm sammen. Se billedet.



 Det færdige lukkede ”hul”.



Kanten omkring hele tæppet består af en omgang stangmasker (ca. 20 masker pr 10 cm.) Som afslutning hækles der en muslingekant bestående af 6 stm i den samme maske, spring 2 masker over, 1 fm, spring 2 masker over, i næste maske hækles der 6 stm og så fremdeles. For at få det til at passe hele vejen rundt kan du blive nødt til at fifle lidt J







Det færdige tæppe




Arbejdet tager form:





Tip til ender og trevler på bagsiden: Gunnild Gårsdal sagde altid, at arbejdet skulle være lige så flot på bagsiden som på retsiden, og det har hun så evig ret i (og jeg prøver da også at efterleve hendes direktiver.) Men jeg klipper altså ikke mine ender af tæt ind til arbejdet med det samme. Arbejdet får lov til at blive vasket et par gange, inden jeg studser efter. Min erfaring siger mig at garn trækker sig sammen, kryber om I vil, i vask. Og hvis det så er klippet for tæt, risikerer man, at enderne bliver for korte, og arbejdet går op i brug. Så vær ikke alt for flink med saksen i første omgang, så hellere studse efter.

Eftertanke: Det næste tæppe bliver i rød/gule/ lilla nuancer, og så skal der vist justeres i uglekanten, det må kunne gøres anderledes. Vi venter og ser, skal nok vise resultatet, på et eller andet tidspunkt.