mandag den 17. august 2015

Beton, cement og kartonner

I år skal jeg for første gang have et kreativt valghold; elever fra 7. og 8. årgang. Jeg har besluttet, at vi skal starte med at støbe i beton. Da min ide er, at det ikke bare skal være masseproduktion og færdige forme, så skal vi starte med at lave egne og simple støbeforme.


Første opgave kunne være huse i mælke- og juicekartonner, som jo er født med husfaconnen. Her er mit første forsøg med en DIY til mine elever:
Åbn og vask din karton.


Pil skruelåget af, hvis der er et selvfølgelig.Klip ned i hvert hjørne


Find et stykke karton og lim/klips hullet fra låget til.


Klip overskydende pap af.  Bemærk at du ikke skal klippe af i toppen, for det skal du bruge senere.


Lim taget sammen, d.v.s. fold som vist på billedet. Nu er taget dannet på dit hus. Enderne danner allerede nu dine gavle.


Nu skal gavlene foldes ind over taget.


Den ene gavle tapes godt fast på taget. Du skal ikke tape den anden gavl, da du skal have et hul til påfyldning af cement.


Nu er din støbeform færdig. Læg den vandret og fyld cement i formen. Bank den godt, så du får fjernet luftbobler. Stil dit hus til tørre på en vandret flade. Det er en god ide at sætte den op ad noget, så du bevarer formen. Sæt gerne flere huse tæt sammen, eller find en flise som støtte.

Nu er huset tørt, og du kan pakke ud. Vær forsigtig, så kanterne bevares. Når huset er godt tørt, kan man slibe med sandpapir, hvis der er skarpe kanter og uregelmæssigheder.


Efterbehandling kan være sæbevand med brun sæbe eller sæbespåner, eller du kan male dine huse.
Her er et hus, der har fået sæbevand, og et der intet har fået. Det mørke har fået sæbe.


Cement føles tørt at røre ved. Når det har fået sæbe, bliver det dejligt "Blødt" at røre ved. Farven ændres også.


Man kan selvfølgelig også male sit hus. Vil du have mindre huse, kan du støbe i flødekartonner, eller klippe af højden på mælkekartonnen, så du laver forskellige husstørrelser.