tirsdag den 23. juni 2015

Så blev det sommer, i alletilfælde for en enkelt dag!

Erkendelse: nu har vi idag midsommer, på kalenderen men knagme ikke i det virkelige liv. Det har da været den tristeste maj og juni måned i mands minde, ja faktisk i 23 år ifølge metereologerne. Det må der gøres noget ved.  Vi skaffer selv  sol og sommer.

I mine gemmer ligger der to solgule T shirts fra Caspars gymnasietid - et åbenthus arrangement. De har hver især været brugt een gang... og mutti smider ikke ud, men gemmer til bedre tider. Og minsandten kan der også graves en lille bitte rest med frugter frem fra bunden af kludebunken samt en bid grøn rib med 25 år på bagen. Det må kunne give et lille pust af sommer. Jeg køber sjældent stof, går hellere i gemmerne og kombinerer det, der er på lager.



Mønstret, der danner grundideen er Onion 2045. Det er brugt flere gange, passer fint, så nu kan puslespillet begynde. Der er ikke meget stof, kun lige akkurat nok, så det skal klippes korrekt første gang. Mønsteret er uden belægning til bagstykket, så der konstruerer jeg selv et - husk at tegne samme skulderbredde som belægning til forstykket - belægning er en kopi af bagstykket, det er 3 cm bredt. Forstykkets belægning er forøvrigt også dumt konstrueret på originalmønstret, efter min mening. Jeg konstruerer en belægning, der går helt op til skulderen, og som kan syes sammen med ryggens belægning.



Jeg har taget billeder undervejs, og ledsager dem med en smule tekst, der måske kan hjælpe andre i deres syarbejde.
Først syes brystindsnit, de presses opad, der hæftes ikke i spids på maskine, men i hånd. Man kan evt. også binde et par knuder.


Mønstret har en slids foran, den syes nu. Der skal klippes en slids midt for. For at forstærke opklip, stryges der en strimmel vlieseline på forstykket, selvfølelig på vrangsiden. Læg belægning på forstykket ret mod ret og sy en stikning med 4 mm afstand, spids ind i slidsbund.


Klip op og vend belægning til vrang


Sy skuldersømmen. Sy for og bagbelægning sammen over skulderen.

Kraven på mønstret er spids, og jeg ændrer det til runde ender. Det gøres helt enkelt med blot at tegne nye. Der ændres ikke på standen, så den passer stadig til halsåbning. Inden I begynder at krumme tæer pga. den manglende vlieseline på min krave, skynder jeg mig at sige: 1. Det er en restekjole, der måske kun skal bruges et par gange, 2. Jeg kender mit mønster og kan sagtens styre kraven uden vlies og 3. Så kan jeg godt lide det bløde look og en knap så stiv krave. Kravens dele syes sammen, der klippes hak, der hvor overkrave og stand mødes.


Fiffet er at få klippet af i kraverundingen, så der er et minimum af stof inden i kraven. Sømrummet halveres.


Delene presses fra hinanden (af gode grunde er det svært at stryge her, så jeg kradser delene fra hinanden over fingrene/hånden.)



I rundingen er der for meget stof. Hvis sømrummet foldes ind, kan man se hvor meget, der er for meget.


Det overskydende klippes af som små trekanter.


- og forskudt på de to kravedele.


Kraven vendes, og der ries rundt i kanten.


Der stikkes en pyntestikning langs kanten.


Kraven og belægning syes i halsåbningen, fra forkant til forkant. Belægning syes med, der er 4 lag stof.  Jeg syer kraven fast med stikkesting, resten af kjolen er overlocket sammen.


Som billedet viser, strammer sømmen og belægningen kan ikke lægge sig pænt og fladt. Her skal sømmen reduceres. Der er 4 lag - kjolen, belægning og 2 kravedele.


Kravedelene er miderst, og de klippes ned, så langt man kan.



I kjoledel og belægning klippes der hak, forskudt, så delene kan lægge sig pænt glat mod kroppen. Ved at klippe forskudt, vil der ikke forekomme huller, da delene dækker over hinanden, hvis I forstår. Desværre kan jeg ikke tage et røngtenbillede af det :-).


Belægningen lægger sig pænt mod halsen, og der er intet der strammer. Pyntestik i slidsåbning og rundt i halsen.


Belægning holdes på plads på vrangen med et par risting på skuldrene og MB.


Sy kjolens nederdelstykker på for og bagstykket, pres sømrum opad. Sidesøm syes ikke.
Lommer: De skulle være runde. Jeg tegner to cirkler med passer - en stor og en lille. De placeres ovenpå hinanden, så udtrykket er harmonisk, der klippes af, så lommen følger sidesøm. Enkel og hurtig konstruktion. 


Lommekanten kantes med et stykke rib, tænk på at det bare er en minihalskant, der skal have rib på.


Lommens yderkant kantes ligeledes med rib, der vendes om mod vrangen.


Kanten ries fast, og den skubbes et par milimeter mod ret, så den lige titter frem.


Da mønstret ikke er født med lomme, skal den rette placering findes. Lommen nåles på kjolen. Det er lettest at finde den rette placering, hvis kjolen er på, men med en gine kan det også lade sig gøre. Lommen stikkes fast.


Bælte: De kjoler, der florerer på diverse medier, har alle bælte, så det må min da også have. Jeg prøver mig frem med ginen. Et friskt grønt pust virker rimeligt.


Skal det være bredt eller smallere?


Med stropper måske for at binde overdel og underdel sammen?


Og erkendelsen: det så bedre ud på ginen, end det virkede i praksis. Det så helt forkert ud på mig, så alt blev pillet af, og kjolen endte helt enkelt uden bælte.  Og så kan man sy sidesømmen sammen.

Ærmer: der syes en lille kant på, klippes 6 cm bred i ærmets bredde. Syes sammen til ring og foldes på midten. Syes på ærmet som rib, dog skal den ikke strækkes. Søm presses op i ærmet. Ofte er der tvivl om kuppelærmer, hvad er for, og hvad er bag?


På billedet kan man tydeligt se forskel på for- og bagærme. Den største del er forærmet. Tips til isyning: Et ærme med kuppel kræver lidt øvelse ved isyning. Den ekstra vidde i kuplen skal fordeles jævnt, uden at man laver rynker. Det gøres lettest ved, at ærmet, der er størst, ligger øverst henover hånden med ærmegabet nederst. - og der syes også fra ærmesiden. Den ekstra vidde kan nu let fordeles med mest xtra vidde øverst, i ærmegabet nederst følges delene glat. Jo tykkere stof, desto mere vidde kan man holde til. Et godt  og flot isyet ærme vil danne en flot runding på kroppen.



Nu mangler der bare en oplægning og her er den færdige kjole, der bare venter på sommer.



#retrodress #sewing #sy i stretch