søndag den 29. september 2013

Æbletid

Lige nu bugner jorden af nedfaldsæbler. Jeg fandt et vildt æbletræ, der havde smidt alle æbler.En god portion blev samlet op til mig selv, og endnu flere blev samlet op til Rasmus Klump og hans venner.

Gammeldags æblegrød og æblekage smager dejligt. Men man må da kunne lave andet! Jeg har en favorit: varm smuldreæblekage med creme fraiche, men noget nyt skal der til.Tidligere har jeg bragt Mosters marmelade, der også er lavet på æbler, og fortalt om hvorledes man kan koge grød og marmelade i ovnen her på bloggen

Faldt over en marmeladeopskrift på nettet, og fik sporenstrengs lyst til at afprøve. Opskriften er tilpasset mit køkken, og hvad der lige var på hylden, så ingredienser er udeladt eller konverteret. 

Min favoritmarmelade:
  • 600 g æbler
  • 250 g sukker
  • 1 dl vand
  • 3 tsk. stødt kanel
  •  vaniljesukker, så det smager godt
  • 12 grønne kardemommekapsler 

PS Det er god tone, at henvise til ophavsmanden, så her er den oprindelige opskrift taget fra.


Put hele molevitten i en gryde, kog ved svag varme, rør af og til. Jeg tilsatte et par teskefulde citronsaft, da jeg smagte til. Det er, ja man fristes til at sige "pærelet". Kardemommekapslerne åbner sig, når de har kogt et stykke tid. Jeg lader dem blive i marmeladen, så de kan afgive fuld smag, så husk lige at pille dem fra, inden du spiser. Og nu dufter hele huset af jul. Sidebemærkning: marmeladen er ikke brændt på, den er meget mørk pga. kanelen, og så er den nærmest sirupsagtig i konsistensen.Og mens jeg nussede med marmeladen, stod der en stor skål æbler og kogte møre i ovnen. En lille time ved 125-150 grader. De skal bare røres sammen og i fryseren uden sukker. Sukker tilsættes, når mosen skal bruges. 


Da æblerne var rørt sammen til mos, fandt jeg en brugt juicekarton . Den blev klippet op, vasket og foret med en plastikpose. I med mosen og ud i fryseren. Når mosen er frosset, fjernes kartonnen, og du har en blok mos, der er let at stable i fryseren.
#applemarmelade, #Afpelmarmelade, #apple, #Apfel, #æblemarmelade


Ingen kommentarer:

Send en kommentar