onsdag den 21. august 2013

Innovation?

 

Så sidder vi på pinden igen, skoleåret starter med et fælleskursus for alle lærere i hele kommunen.  Tema er Rent liv, og der er innovation på programmet. Workshops og foredrag og lidt praktisk arbejde. Konstaterer lynhurtigt og bliver absolut bekræftet i, at det vi arbejdede med på Skals Håndarbejdsseminarium i slutningen af firserne så absolut var innovation på højt plan.  Nu kommer der ganske vist mange fine og dyre ord på bordet, men summa summarum – vi fik dengang et godt og grundigt kendskab til alle de gamle teknikker – teori og praktisk arbejde i stor stil og på et særdeles højt fagligt niveau med meget dygtige og kompetente lærere.  Det innovative bestod i at omsætte alt det gamle til nyt, nytænkning i nye produkter, brug af gamle teknikker på andre måder, til nye og anderledes genstande. Blande genrerne på dristige og udfordrende måder. Det kunne jeg skrive meget og længe om, det må blive en anden gang.
Retur til kursus; al den snak og meget lidt praktisk arbejde sætter automatisk gang i mine innovationsgener. Hvis tingene bliver for teoretiske på et ikke umiddelbart kapabelt niveau, reagerer mit lille hoved automatisk med en sand idestorm, alt det jeg kunne have gjort hvis nu…, ideerne bobler frem. 

Hjemme igen falder jeg over mine to spande med små stykker drivtømmer fra Vesterhavet. De har stået og samlet støv siden efteråret, og nu kom ånden og ideerne op til overfladen. Der ligger jo en hel fugleflok og venter på dig i spandene. Sortere, sammensætte, bytte, bytte om igen. Frem med limen, klemmer, lægge i pres, holde og vente på at limen tørrer. 
En tur på stranden gav også pote, det er bare om at have øjnene med sig.


Denne her vil sikkert gøre sig til vinter til at hænge mejseboller op i.

Og her er der allerede et hoved til en eller anden pipfugl.

Her er nogle af resultaterne.

Et par enkelte skulpturer blev det også til. Havde fundet min flaske med ravstykker for at give fuglene øjne, men det tog sig ikke godt ud, så den blev stillet på plads igen. 

Innovation handler i høj grad om at skabe noget, der giver mening for andre, siges der. Det er min familie ikke helt enige i, for hvad skal man med alle de underlige pipfugle og væsener.  For mig handler innovation om at skabe noget, og gerne af noget der alligevel har haft et liv og nu bliver genfødt som noget nyt, altså gammel vin på nye flasker. Det behøver ikke nødvendigvis at være nyttige dimser men så absolut gerne noget, der fryder øjet og måske også gerne pirrer fantasien og skaber undren.
Under alle omstændigheder så er der opmuntring til mine planter, når de har tendens til at blive lidt trætte i udseendet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar