lørdag den 19. december 2015

JulemarmeladerI år er en underlig jul, for der er ikke bagt så meget som en krumme, endnu. Måske når jeg det, måske ikke.


Til gengæld har jeg lavet tre forskellige julemarmelader. Min favorit blev denne med abrikos og gulerødder. Personligt er jeg ikke til de købte, da de efter min mening smager "kunstigt". Opskriften er fra Kristeligt Dagblad, og fundet blandt tusind andre på nettet.


750 gram gulerødder
250 gram tørrede abrikoser
3 dl appelsinsaft (fra cirka tre store appelsiner, jeg brugte orangejuice fra Rynkeby)
1,5 dl citronsaft (fra cirka to-tre citroner, jeg brugte saft fra flaske)
250 gram rørsukker
75 gram smuttede mandler


Abrikoserne lægges i blød i koldt vand i 5-6 timer eller natten over. Herefter tages de op, dryppes af og skæres i fine strimler. Gulerødderne skrælles og rives på den grove side af et rivejern. Abrikoser, gulerødder, appelsinsaft og citronsaft blandes og koges ved svag varme i en stor gryde i cirka 45 minutter. Rør ind i mellem og kom lidt vand ved, hvis blandingen tørrer ud. Derefter tilsættes sukkeret. Blandingen koges i yderligere cirka 30 minutter. Rør hyppigt og smag eventuelt til med mere sukker. Til sidst tilsættes de smuttede, grofthakkede mandler. Hæld marmeladen på skoldede glas skyllet med atamon og skru tætsluttende låg på med det samme. Opbevar køligt og mørkt, gerne i køleskab.


Og da jeg nu var igang, så lavede jeg også denne. Opskrift også fra KD:


600 gram æbler
1 dl vand
300-350 gram rørsukker
4 kanelstænger
3 tsk stødt kanel
Frø fra 8-10 kardemommekapsler
75-100 gram tørrede tranebær
75-100 gram ristede pinjekernerSkræl æblerne, skær kernehuset ud og skær dem i både. Kog sammen med vand, sukker, kanelstænger, kanel og kardemommefrø i 20-30 minutter. Fjern gryden fra blusset og lad blandingen køle en anelse. Rist pinjerkernerne gyldne på en tør pande ved svag varme og tilsæt dem sammen med de tørrede tranebær. Hæld marmeladen på skoldede glas skyllet med atamon og skru tætsluttende låg på med det samme. Opbevar køligt og mørkt, gerne i køleskab.


Og den sidste i denne omgang er fra Alletiders kogebog:

1200 g syrlige æbler
600 g rørsukker
2 dl vand
1 vanilliestang
5 cm fresk revet ingefær
1.5 tsk kanel
atamon


Æbler skrælles, kernes ud og skæres i tynde både.Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud.


Friskrevet ingefær og kanel lægges i en gryde sammen med æblebåde, sukker og udskrabte vanille korn (den flækkede vanille stang kan også lægges ved.) Vandet hældes over.
Det hele sættes i kog v. middel varme og koges, indtil det har samme konsistens som marmelade. Hold øje med gryden og rør i det indimellem, så det ikke brænder på.


En fin lille gave. Min søster fik et sæt.

#Christmas marmelade #Weihnachtsmarmelade #Julemarmelade

Ingen kommentarer:

Send en kommentar