lørdag den 29. august 2015

Beton, cement og kugler

Med en god portion tålmodighed kan man lave flotte runde plante- eller pyntekugler. De viste kugler har taget mig en dag at lave, så det er ikke et last minute projekt. 
billede af de færdige kugler
Den lille kugle er støbt i en tragt fra Ikea, den store i en plastikskål. 

 1. Formene afdækkes med plastik eller madfilm. 
 2. Cement blandes i en god tyk konsistens.
 3. Læg cement i et godt lag i skålens bund, og så langt op ad siderne, som du kan.
 4. Lad det tørre, det er svært at sætte tid på, men det skal stadig være fugtigt og dog så stabilt, at man kan flytte med det. Skub med cement og plastik. Det er svært at forklare, men jeg har døbt fænomenet æbleskiveprincippet. Hvorfor? Jo de fleste har prøvet et bage æbleskiver i en gammel æbleskivepande. Her gælder det også om, at bage skiven så tilpas, at du kan dreje den, bevare formen, og så bage videre med det, der stadig er flydende, uden at hele molevitten kollapser. Her er der bare intet flydende, men du skal selv lægge ny blanding på.
 1. Lad det nye lag tørre. Drej formen igen. Nyt lag cement. o.s.v. 
 2. Fortsæt med at tørre, dreje, nyt lag... indtil du har den ønskede form og størrelse. Det er svært, for det må ikke være for tørt, for så binder det nye lag ikke. Jeg endte med at bruge mine fingre til nyt lag. D.v.s. at jeg klappede det nye lag fast med hænderne; selvfølgelig med handsker på. 
Således ser mine færdige kugler ud. Nu skal de bare hærde. Ydersiden bærer præg af plastikposeaftryk. Personligt synes jeg, det ser flot ud, men man kan evt. pudse efter med en tynd blanding og en grydesvamp, hvis looket skal være glat og ensartet.Efter en god uges hærdning har cementen ændret farve, og kuglerne er nu flotte og lyse i farven.


Se lige i græsset til højre for den lille kugle! Da jeg skullefotografere kuglerne kom der lige en lille frø forbi. Den skulle lige set smut op i den lille kugle, den blev godkendt.


Planen er at plante husløg i krateret, hvis den lille frø da ikke beslutter sig for at flytte ind. Man kunne evt. også sætte lys i kuglerne her til vinter. Nå den tid den glæde.

#Zement #Beton #concrete


2 kommentarer:

 1. Hvor er de fine og anderledes og det er en god forklaring med "æbleskiveprincippet"! :-D Sikke en sød lille frø der kom forbi og ville med på billederne! :-D

  SvarSlet
 2. Tusind tak for de fine ord, ja den lille frø ville også med.

  SvarSlet