onsdag den 26. marts 2014

Brød med surdej

I perioder bager jeg brød med surdej. Dillen eller grillen er netop genoptaget. Det tager sin tid at starte op, at få lavet den første surdej. Når den er i hus, så tager det mindst et døgn inden der er brød på bordet.
Min startsurdej er fra Tv fri, hvor mange gode ideer og inspiration kan hentes.
Sådan gør du: ½ dl vand og ½ dl mel - gerne halvt hvede halvt fuldkornshvede- røres sammen. Skal stå ved stuetemperatur i 3-4 dage. Rør i surdejen et par gange om dagen. Surdejen er klar.

Jeg har fundet frem til denne opskrift på internettet:

5,5 dl koldt vand
600 g hvedemel
125 g fuldkornsrugmel
Gær på størrelse med en ½ hasselnød
1,5 teskefuld salt
Surdej - omkring en ½ dl (røres op til samme konsistens som dej)
1 dag (eller ca. 8-12 timer før du skal bage)

Opløs gær og surdej i vandet og tilsæt alt melet - det røres grundigt sammen et par min. Når det har stået min. en time, kommes salt i - og det hele røres grundigt sammen. Maskine: Det skal røres med fuld kraft i 5-10 minutter. Dejen skal (næsten) slippe skålen og opleves blank og glat. Dejen kommes i en olie-smurt bøtte. Nu er der et utal af mu­ligheder for hævning, hævetider og temperaturer. Jeg bruger primært disse to: 1. Hurtigt-langsomt: Stil dejen på køkkenbordet, hold øje med dejen. Efter 8-12 timer er den hævet til omkring dobbelt størrelse. 2. Koldhævning: Sæt den i køleskabet i et døgn - når den tages ud er den hævet med ca. 1/3. Stilles derefter på køkken­bordet et par timer. Hæld dejen forsigtigt ud på et meldækket bord - der skal være godt med mel. Ælt ikke. Dejen foldes forsigtigt sammen og vendes. Lad dejen ligge en ½ time - og gentag derefter sammenfold­ningen - forsigtigt. Ovnen stilles på max (ofte er det ikke mere end 250 grader). Jeg valgte, at bage mine brød i form, og derfor lod jeg dem hæve i formen. Men det er jo smag og behag.
Bages ved 220 grader i 20-25 minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar