mandag den 3. februar 2014

Forår i luften? Nye dækkeservietter tja

Det bliver vel forår på et eller andet tidspunkt... Julepynten er nede, og man længes efter ducede forårsfarver, spæde forårsblomster, solen og lidt lunere vejr. 

Jeg blev i forårshumør af denne kurv fuld af stoflapper i skønne nuancer. Stoffet var klippet i lapper, så jeg skal bruge dem, som de er og hvad kan man med dem?


Størrelsen sætter en begrænsning og dog. Normalt klipper man i et stykke stof for derefter at samle det i en eller anden formation. Her er det omvendt, der er allerede klippet for mig, og hvad kan det så samles til? Patcwork og dækkeservietter;  jamen små traditionelle  servietter, for pokker dem bugner skabet jo af. Hvad med at lave to oversize, der dækker tværs over bordet til personen overfor?


Som sagt så gjort. Prøveoplægning, flere forskellige mønstre sammen, eller bare to forskellige?
Den stribede og den lysegrønne løb af med sejren.


Bagbeklædningen blev hør. Her er et lille sypigetip til altid at klippe trådlige. Træk en nål henover stoffet, idet du strammer stoffet ud. Nålen vil altid blive i den samme rille, hvis det vel at mærke er et stykke lærredsvævet stof. Nu har du en fold at klippe efter. Nogle stoffer kan man også bare rykke over, men det er ikke alle, så klip hellere. 



Alle firkanterne sys sammen og presses efterhånden, og de sys sammen med bagbeklædningen. Husk at stoppe med nålen nede i hjørnerne, så får du et flot og skarpt hjørne. Løft trykfoden og drej stoffet i den nye retning.



Her skal sømmen også "presses", men da det er svært at presse, så kan man med fordel kradse sømmen flad, inden man vender retten ud.



Som I kan se er der et stykke af bagbeklædningen, der har ægkant. For at få det pæneste resultat er det vigtigt at klippe den af, da den kan trække sig under vask, hvilket giver en træls forside på det færdige arbejde.


Når sømmen er kradset, og kanten er klippet ren, så skal hjørnet foldes, inden man vender arbejdet. Det er vigtigt at få pakket hjørnet godt inden der vendes, da du ellers får klumpede hjørner på dit arbejde.


Hjørnet vendes forsigtigt, hjælp evt. med en nål. Hvis hjørnet er pakket korrekt, vil det lægge sig flot og fladt.


Igen er der gang i kradsefingeren. Sømmen rulles stille og roligt på plads, sammensyningen skal ligge lige i midten.



Brug neglen til at kradse sømmen flad.


Kanten ries, inden der stikkes en pyntestikning på maskine.


Stik kanten, vælg en bestemt afstand, der følges hele vejen rundt. Har du mulighed for at indstille din maskine til at stoppe med nålen nede, så gør det, og du undgår forhåbentligt at din pyntestikning hopper. 


Behøver ikke nævne, at en Skalspige selvfølgelig syr med en undertråd, der matcher stoffet.


Dækkeservietten presses godt, inden ritråd fjernes. Servietten er stor, og der er ikke rigtig hold på den, så måske man skulle quilte. Normalt quilter man gennem flere lag for at opnå en form for vattering. Jeg har kun to lag stof, så effekten bliver ikke så stor.

Skal man quilte i hver anden felt? Skal man sy i striber, cirkler, følge en af blomsterne eller hvad? Jeg satte mig til at tegne krusseduller, måske kunne der være et par brugbare imellem. 


Organiske former opstod på kladdepapir, og meget forårsagtigt endte det med et stiliseret løg, som blev tegnet over på madpapir. Papiret fæstes på stoffet.


Og så sys der gennem papiret, som selvfølgelig rives af bagefter. Der hæftes ikke på maskine, men enderne hæftes selvfølgelig i hånden.





Løgene placeres med et i hvert andet felt, og de lægges tilfældigt på. I skrivende stund mangler der en hel del quiltede løg, men nu ved I hvad jeg pusler med,,, sammen med alle de andre sysler, der også skal plejes. Tiden gik...
Og her er de så:


#sewing, #Nähen, #sypigetips

Ingen kommentarer:

Send en kommentar