mandag den 29. december 2014

Gløgg

Ingen jul uden gløgg. Jeg er vild med gløgg, og på juleturene til de tyske julemarkeder får jeg gerne en kop eller flere. Jeg har fundet ud af, at i Hamburg og Berlin kaldes den varme drik Glühwein. I Flensburg og Schleswig kaldes det Punsch, og her i Danmark kalder vi det gløgg. Min datter Louisa har fundet en opskrift på gløggekstrakt, og den laver hun gerne. I år var jeg med på sidelinjen og hjalp til.


Opskriften er på hendes blog under etiketten jul. Her er et par billeder Der skal bruges rørsukker, honning, hel kanel, stjerneanis, vanilliestænger, hele nelliker, revet muskatnød og kardemomme. 


Frisk ingefær skåret i grove bidder.


Skrællen fra appelsiner og citroner skal også bruges.


Saften fra citrusfrugterne tilsættes.


Det hele koger et godt stykke tid.


Når saften er afkølet, hældes den på flasker og er klar til brug. Ekstrakten og rødvin varmes på komfuret, og drikken er klar. Jeg gav den en ekstra skefuld sukker, da jeg godt kan lide en sød gløgg, men det er smag og behag. Mandler og rosiner tilsættes efter behov. Iøvrigt smager ekstraten også godt i et glas juice.


Her er lidt historisk om den skønne drik:

Gløgg på de tyske slotte
De tidligste historiske referencer til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det fortælles, at man på de tyske slotte langs Rhinen fandt på at opvarme rødvin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den som Glühwein for at holde varmen i de klamme vintermåneder. Efterhånden blev det til en juletradition, der bredte sig til store dele af Nordeuropa.

Gløgg med glødende kul
Men ifølge kilderne havde romerne havde en lignende drik, som de kaldte conditum paradoxum – hvilket cirka betyder ”overraskelsens krydderi”. Kogebogen ”De re coquinaria” (”Om emnet kogekunst”) fra det 4. århundrede beskriver, hvordan romerne tilberedte deres ”gløgg”.

· 15 sextarier honning (8 liter) hældes i et metalfad, og 2 sextarier (1 liter) vin tilsættes.

· Blandingen opvarmes langsomt ved lav varme under konstant omrøring med en riskost.

· Når blandingen koger tilsættes kold vin og det tages af ilden til afkøling. Dette gentages to til tre gange.

· Næste dag fortsættes processen, og der tilsættes 4 unser (110 gr.) malet peber, 3 skrupler (3,5 gr.) pinjekerner, en drachme (3,4 gr.) lavendel og safran samt 5 drachmer (17 gr.) ristede dadelkerner.

· Herefter tilsættes yderligere vin, indtil blandingen er blevet let flydende.

· Afslutningsvis tilsættes endnu 18 sextarier (ca. 10 liter) let vin, og hvis smagen er blevet lidt skarp, anbefales det at tilsætte glødende kul!

Drikken kan muligvis ses som en historisk forløber for gløgg. De store mængder har sikkert passet til de orgier, hvor man ved, at kejser Nero indtog drikken.

Ordet gløgg gløgg er forholdsvist nyt, det kommer af svensk glögg.

#Glühwein #Punsch #gløgg